Bijlage van de Oude Leidsche Courant

Portret van Leiden

Gemeentelijke brochure uit 1964

Terug naar De Oude Leidsche Courant
 

Leiden marktplaats en streekcentrum

 3a      
1 Introduktie  

Een traditie op het gebied van de handel blijft alleen bestaan als ze levend en gezond is.
Hoewel het verkeer moeite heeft om zich door het middeleeuwse patroon van de Leidse binnenstad te persen, handhaaft zich in het hartje van de stad, ten dele nog steeds aan de zelfde oevers van de oude rijnarm, de wekelijkse zaterdag markt, dezelfde markt die ook in 1360 al een zaterdagse weekmarkt was.

Leiden is sterk door het marktleven getekend. Een menigte straatnamen herinnert aan het drukke marktgedoe door de hele stad:een Vismarkt, Botermarkt, Aalmarkt, een Turfmarkt, Houtmarkt, Boommarkt, een Bloemmarkt, Garenmarkt en Beestenmarkt, een Varkensmarkt, Kalvermarkt, Lammermarkt en Kaasmarkt.

Reeds in de vroege middeleeuwen betaalden de omliggende dorpen mee aan het onderhoud van de Visbrug, waar ook hun ingezetenen vis kwamen kopen. Reeds sinds oude tijden verbindt een overdekte brug, de Korenbeurs, de markten aan beide oevers van de oude Rijnarm.

Niet alleen historisch echter is Leiden een marktplaats en streekcentrum. Ook in de tijd van de supermarkt handhaaft zich de weekmarkt onder de linnen kraamdaken en heeft zij zich tot op de woensdag uitgebreid. Op deze markt komt één van de drie bezoekers van buiten de stad.

En het zijn niet alleen de weekmarkten die een streekfunctie vervullen: de stad telt een 2000 winkels. zó veel dus voor een stad van nog geen 100.000 zielen, dat duidelijk wordt dat deze winkelstand voor een goed deel op klandizie uit de omgeving moet zijn ingesteld.

 

2 Leiden en de industrie
3 Leiden marktplaats en streekcentrum
4 Leiden en de Universiteit
5 Stadsvernieuwing  
Leiden rond 1700
 
6 De woningbouw
7 Een goed gecoördineerd stedelijk beleid
8 Het Leidse structuurplan
9 Een uitgestrekte woonstad temidden van een prachtig land
10 De horizon ligt verder      
11 Portret van Leiden
 
 
   

 Veemarkt op de Nieuwe Beestenmarkt

 
 
 
 
       
 
 
 
       
 
 
  Vorige pagina   Volgende pagina